PKCG protiv druge šanse

Bez autora
Aug 20 2012

Vlasnicima firmi koje su u velikim dugovima treba onemogućiti da otvaraju nova preduzeća i nastavljaju poslovanje uz neizmirivanje računa što povećava nelikvidnost i u minus gura i profitabilne. Veliki je grijeh da bivši aktivni vlasnici i direktori, čija su preduzeća u postupcima zbog insolventnosti, mogu bez problema otvarati nova preduzeća i nastavljati lošu praksu poslovanja i to, tako reći, bez kapitala. Još ranih 90-ih definisano je da ulog za osnivanje preduzeća bude jedan eura. Namjera je bila da se stimulativno djeluje na investitore koji dolaze sa strane a i da se podstakne preduzetništvo u Crnoj Gori i u tom je momentu takav postupak je bio utemeljen i bilo je pozitivnih rezultata. Međutim, danas se to pretvorilo u suprotnost i predstavlja barijeru za poslovanje zdravom biznisu.

PKCG protiv druge šanseVlasnicima firmi koje su u velikim dugovima treba onemogućiti da otvaraju nova preduzeća i nastavljaju poslovanje uz neizmirivanje računa što povećava nelikvidnost i u minus gura i profitabilne, ocijenio je predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković.

"Veliki je grijeh da bivši aktivni vlasnici i direktori, čija su preduzeća u postupcima zbog insolventnosti, mogu bez problema otvarati nova preduzeća i nastavljati lošu praksu poslovanja i to, tako reći, bez kapitala", rekao je Mijušković za Pobjedu.

On je podsjetio da je još ranih 90-ih definisano da ulog za osnivanje preduzeća bude jedan eura.

Kako je kazao, namjera je bila da se stimulativno djeluje na investitore koji dolaze sa strane a i da se podstakne preduzetništvo u Crnoj Gori i u tom je momentu, prema njegovim riječim, takav postupak je bio utemeljen i bilo je pozitivnih rezultata.

"Međutim, danas se to pretvorilo u suprotnost i predstavlja barijeru za poslovanje zdravom biznisu", precizirao je Mijušković.

Privredna komora je zagovarala objavljivanje spiska preduzeća u blokadi, što odnedavno radi Centralna banka, ali i multilateralnu kompenzaciju odnosno prebijanje dugova.

Mijušković je naveo da je dobro što se konačno objavljuje spisak preduzeća i preduzetnika u blokadi, ali nije dobro, kako je kazao, što se na to čekalo godinu.

"Ipak, to je bio samo jedan od predloga koje smo dali kao model prevazilaženja tog problema. On će sigurno dati rezultate, ali ćemo insistirati i na uvažavanju ostalih mjera koje smo predložili", rekao je Mijušković.

Kako je kazao, CBCG je sačinila analizu opravdanosti uvođenja multilateralne kompenzacije, na osnovu koje se zaključilo da bi to predstavljalo zahtjevan posao, a ne bi obezbijedio značajne efekte. "Lično, izražavam bojazan da svi pozitivni efekti nijesu sagledani sa dovoljno analitičnosti, što je uzrokovalo doneseni zaključak", zaključio je Mijušković.

On je kazao da ohrabruje činjenica da je Željezara dobila pouzdanog i renomiranog vlasnika, da je proizvodnja krenula i najava da Vlada ulaže maksimalne napore da učini slično i sa Kombinatom aluminijuma.

"Činjenica je da smo mala i otvorena ekonomija, značajno oslonjena na inostranu ponudu i tražnju. Kao takvi, ne možemo podstaći ekonomski rast sve dok svjetska ekonomija ne izađe iz recesije", poručio je Mijušković.

Prema njegovim riječima, iz tog razloga nezahvalno je i davati bilo kakve prognoze, jer spoljni faktori uslovljavaju neizvjesnost.

"Suočavamo se sa niskim nivoom izvoza usljed niskog stepena konkurentnosti domaćih proizvoda, niskim nivoom priliva stranih direktnih investicija, rastom cijena kapitala, otežanog pristupa finansijama realnog sektora, dominantnim prisustvom banaka čije su centrale u zemljama eurozone, visokim stepenom javne potrošnje i njene neodgovarajuće structure", zaključio je Mijušković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik